Ga naar hoofdinhoud

Stokkem = Muziek

In Stokkem staat op de Recht­es­traat het kunst­werk Stokkem = Muziek’. Dit kunst­werk ver­wi­jst naar de rijke muziek­tra­di­tie van Stokkem. Stokkem telt namelijk drie bloeiende muziekv­erenigin­gen zijnde de Konin­klijke Har­monie St.-Cecilia Stokkem, de K.S.H. St.-Elisabeth en de Stokke­mer Stadsmuzikan­ten. In Stokkem zijn ze beter gek­end als de Boch”, de Slaai” en de Boeren”.

Unicum

De drie Stokkemse muziekv­erenigin­gen had­den nog nooit samen een con­cer­tavond ver­zorgd. De besturen van de verenigin­gen von­den dat hierin veran­der­ing moest gebracht wor­den. Na ver­schil­lende over­leg­mo­menten was het project Stokkem = Muziek’ geboren. De inten­tie was om de Stokke­menaren en muziek­liefheb­bers een ontspan­nende muziekavond te lat­en beleven.

Met de nodi­ge pub­liciteit werd Stokkem = Muziek’ op zater­dag 9 maart 2019 in zaal Nieuwen­borgh aangekondigd.

IMG 5420
Het talrijke publiek werd in het Stokkems dialect verwelkomd door de gastheer en presentator, Jean Kenzeler.

De Konin­klijke Har­monie St.-Cecilia Stokkem mocht na een korte inlei­d­ing de spits afbi­jten. De Konin­klijke Har­monie St.-Cecilia Stokkem werd ges­ticht in 1845 en heeft een bij­na 175-jarig pal­mares op haar naam staan. De diri­gent, Jos Ver­jans, had een aan­ge­naam pro­gram­ma opgesteld. Onder zijn deskundi­ge lei­d­ing bracht­en de muzikan­ten een prachtig ver­tolk­ing van o.a. They’re Off’, Czardas, Pre­lude und Mazur­ka’ uit Cop­pelia, Por Una Cabeza’ en Dan­zon Nr. 2’. Het optre­den werd swin­gend afges­loten met Sing Sing Sing’.

IMG 5425
IMG 5447
De muzikanten en dirigent werden daarna getrakteerd op een daverend applaus.

Na een korte pauze was het de beurt aan de Stokke­mer Stadsmuzikan­ten. De pre­sen­ta­tor vertelde eerst nog enkele belan­grijke feit­en en anek­dotes uit de geschiede­nis van de blaaskapel.

IMG 5465

De Stokke­mer Stadsmuzikan­ten staan bij­na 40 jaar onder de deskundi­ge lei­d­ing van René Bock­en. Een mooi pro­gram­ma van Moravis­che en Böh­mis­che muziek passeerde de revue. Bij menige pol­ka kon­den de solis­ten van de blaaskapel zich van hun beste kant tonen.

IMG 5467
Het optreden werd door de aanwezigen geapprecieerd hetgeen beloond werd met een groot applaus.

Het slo­top­tre­den was voor de Konin­klijke Stock­heimer Har­monie St.Elisabeth.

IMG 5513

Deze har­monie werd in 1899 boven het doopvont gehouden en viert dit jaar haar 120-jarig bestaan. Onder lei­d­ing van Toon Rut­ten bracht­en ze een prachtig optre­den waar­bij de mooie werken zoals Entry march of the boyards’, Conzen­sus’, Vesu­vius’ en El camino real de revue’ passeerden.

IMG 5505
IMG 5508

De unieke muziekavond werd afges­loten met het mooie Sina­tra in con­cert. Daar­na werd de de Konin­klijke Stock­heimer Har­monie St.Elisabeth over­laden met een lovend applaus.

IMG 5518

De onver­getelijke muzikale avond werd afges­loten met de nodi­ge dankwo­or­den en felic­i­taties voor de diri­gen­ten, de muzikan­ten, de besturen en alle medewerkers.

 

IMG 5574
Stokkem heeft op zaterdag 9 maart 2019 weer terug een stukje muziekgeschiedenis geschreven. De aanwezigen waren lovend over dit prachtige initiatief en hopen op een vervolg. Tekst: Jean-Marie Bisschops