Ga naar hoofdinhoud

Har­monie Sint-Elis­a­beth nation­aal kam­pi­oen in afdel­ing Uitmuntendheid

Nation­aal kampioen

Maan­den­lang werd er gez­woegd en gezweet en op zondag 19 novem­ber was het moment ein­delijk aange­bro­ken. De Konin­klijke Stock­heimer Har­monie Sint-Elis­a­beth nam deel aan de Finalewed­stri­jd voor Orkesten van Vlamo in Leu­ven. Diri­gent Toon Rut­ten had de wed­stri­jd samen met zijn ork­est per­fect voor­bereid en ging dan ook met een prachtre­sul­taat naar huis. Met een score van 91,33% behaalde de Slaaj’ niet enkel de hoog­ste score van alle orkesten, de har­monie mag zich ook nation­aal kam­pi­oen noe­men in de afdel­ing uitmuntendheid.

De voor­berei­din­gen voor deze wed­stri­jd begonnen bij de Konin­lijke Stock­heimer Har­monie Sint-Elis­a­beth al enkele maan­den gele­den. Diri­gent Toon Rut­ten streefde naar per­fec­tie en het ork­est is hem hierin gevol­gd. Met com­pli­men­t­jes, maar ook op tijd en stond een goede schop onder de kont, heeft Toon Rut­ten het beste uit elke muzikant gehaald. Er werd hard gerepeteerd en het resul­taat mocht er dan ook zijn.
De dag van de wed­stri­jd vertrok een bus vol muzikan­ten en sup­port­ers naar Leu­ven. Er was gezonde span­ning, maar de sfeer zat er vanaf min­u­ut 1 al in. Na het inspe­len stond iedereen op scherp. Als eerste werd het inspeel­w­erk, A glo­ri­ous sum­mer­day’ gespeeld. De warme klanken van deze koraal vulden meteen de hele zaal. Daar­na wer­den twee wed­stri­jd­w­erken gebracht. Het eerste wed­stri­jd­w­erk Sub ter­ra’, over een mijn­werk­er die een ongeval kri­jgt, werd door de jury geprezen voor de geweldige sfeer en de prachtige klanken. Het tweede werk Der Mag­net­berg’, een ver­haal uit 1001 nacht, kon de jury eve­neens beko­ren. Wederom werd de fan­tastis­che sound van het ork­est geprezen. 

Orkesten2017 001 45tris
Kampioen in de afdeling Uitmuntendheid.

Na het con­cert viel alle span­ning weg bij diri­gent en muzikan­ten. Ze had­den immers het beste van zichzelf gegeven. Toen deze presta­tie ook door de jury bekroond werd met een knap resul­taat, ging het dak eraf. De Slaaj’ behaalde de hoog­ste score van alle orkesten en is kam­pi­oen in de afdel­ing Uit­mun­tend­heid. De hele zaal stond op zijn kop. Muzikan­ten en sup­port­ers vlo­gen elka­ar in de armen en de grote held was natu­urlijk diri­gent Toon Rut­ten. Hij leverde fan­tastisch werk met een groep muzikan­ten waar­van de helft jonger is dan 30 jaar. De jury prees dan ook de top­presta­tie van deze jonge groep en zag nog een enorm groeipo­ten­tieel in dit ork­est.
Voorzit­ter Guy Voor­jans mocht onder een dav­erend applaus de pri­js in ont­vangst nemen. Hij stond terecht te glun­deren op het podi­um. Na deze pri­j­suit­reik­ing was het hoog tijd voor een feestje … en dat begon al op de bus terug naar huis. Daar­na werd nog verder gefeest in de har­monieza­al.
De Slaaj’ heeft zich weer duidelijk op de muzikale kaart gezet. Er werd weer muzikale geschiede­nis geschreven in Stokkem.

Hanne Gim­brère HBVL 21-11-2017